Shibari (縛り), ookwel kinbaku (緊縛) genoemd, betekent het binden van een persoon met bepaalde touwpatronen met als doel een esthetisch aantrekkelijke vorm te creëren met het lichaam en het touw, en/of het geven van een bijzondere ervaring. De gebondene kan in een soort roes terecht komen genaamd “rope space”, wat een soort meditatieve gemoedstoestand is waarin de persoon helemaal in de scène opgaat en wat zeer therapeutisch kan zijn. Voor buitenstaanders kan shibari er pijnlijk uitzien, maar als het goed wordt uitgevoerd hoeft dat helemaal niet zo te zijn en is het juist heel sensueel. Tijdens een shibari uitwisseling maakt de gebondene hormonen aan zoals dopamine en oxytocine, waardoor die zich na afloop heel prettig voelt: een natuurlijke euforie.

Dat er zoveel innerlijke ruimte voelbaar wordt terwijl je strak ben vastgebonden, had ik mij vooraf niet kunnen inbeelden.

Johan

Lees hoe mensen shibari ervaren.

Als gebondene blijf je zelf altijd de baas over of je vastgebonden wilt blijven of losgemaakt wilt worden. Zonder deze afspraak zou niemand zich, wanneer ze vastgebonden zijn, op zijn of haar gemak voelen. Je vergroot je veiligheid als je let op tintelingen in bijvoorbeeld je vingers of voeten. Om je plezier te vergroten is het aan te raden om in de beweging van de rigger mee te gaan, maar vooral om open te staan voor je gevoelens en de verbinding met de rigger.

De rigger neemt een grote verantwoordelijkheid op zich. Alles draait om communicatie, inlevingsvermogen, weten waar je mee bezig bent en waarom je iets doet; überhaupt al voordat het touw op de huid wordt aangebracht. Sommige geïnteresseerde nieuwelingen hebben het idee dat shibari in een les van twee middagen te leren is, maar je kunt niet verwachten om er heel bedreven in te worden zonder serieuze bedachtzaamheid en oefening.

Shibari wordt onder andere beoefend in de (erotische) kunst, in de BDSM, bij tantra, voor therapie, en in speciale studiegroepen. Voor elk persoon is de beleving en motivatie uniek: sommigen gaan voor een meditatieve en rustgevende ervaring, anderen zoeken een verbinding via de touwen, en weer anderen voelen een erotische prikkel wanneer ze onderworpen worden aan strakke touwen. Alles mag er zijn want touw is vrij.

Neem contact op om een afspraak te maken.